Powiew świeżości w kuchni, czyli silikonowe formy do pieczenia
Obecnie niezwykle popularną innowacją w kuchennej technologii są formy silikonowe do pieczenia. Nowe rozwiązania, które pozwalają w świeży sposób spojrzeć na pieczenie. Chociażby z tego powodu warto się zastanowić nad ich cechami charakterystycznymi i wskazać na zalety oraz ewentualne wady.
Silikon – co to takiego?
Głośno i powszechnie mówi się o formach silikonowych, ale czym właściwie jest ten silikon? Jest to sztuczny, syntetyczny polimer, którego specyficzne właściwości stoją właśnie za olbrzymim sukcesem jakim mogą pochwalić się silikonowe formy do pieczenia. Chodzi tu przede wszystkim o olbrzymią odporność na temperatury (wynosi ona aż od -60 do 230 st. C.). Z tego powodu świetnie nadają się tak do pieczenia, jak i przechowywania jedzenia w zamrażarce. Poza tym, silikon jest bardzo elastyczny i wytrzymały.
Nowe, fantazyjne kształty
Warto też zwrócić uwagę, że wybór silikonowych form do pieczenia obejmuje formy o bardzo różnych kształtach, które nie byłyby możliwe do stworzenia w przypadku klasycznych form do ciast. W tym tkwi też sekret swoistej mody na silikon w kuchni, czyli konkretniej w możliwość wprowadzenia odrobiny niegroźnych nowości do pysznych, tradycyjnych wypieków.