Barwniki syntetyczne
Przygotowywanie ciast i tortów, to nie tylko szykowanie smakołyków cieszących podniebienie, lecz również swoista sztuka, która ma zachwycać zarówno smakiem, jak i estetycznym wyglądem. Torty i ciasta stają się dziełami sztuki, które tworzy piekarz. Zamianę ciasta czy tortu w arcydzieło umożliwiają barwniki spożywcze. Sprawdźmy, jakie rodzaje barwników mają do dyspozycji piekarze.
Barwniki spożywcze mają za zadanie podkreślenie walorów wytworu spożywczego i nadanie mu wyjątkowego wyglądu. Mówi się również, że zastosowanie barwników podkreśla walory smakowe, szczególnie w wyrobach cukierniczych.
Najbardziej popularnymi barwnikami spożywczymi są produkty syntetyczne, wytwarzane z chemicznych preparatów. Powstają one przez dodanie do cząsteczek barwnika grup sulofonowych lub karboksylowych. Powstające kolorowe pigmenty mają dużą moc barwienia i są trwałe.
Syntetyczne barwniki spożywcze występują w trzech postaciach. Można je kupić w formie proszku, żelu lub płynu. Najtańszą opcją są barwniki płynne, ale ich moc barwienia jest niska. Najlepszy rezultat można otrzymać poprzez stosowanie barwników w proszku. Mają one wyjątkowo intensywny pigment, dzięki czemu pozwalają uzyskać naprawdę zadowalający efekt kolorystyczny.
Tagi: barwniki spożywcze
Ten wpis opublikowano dnia środa, 11 Styczeń 2017 o godz. 09:35 przez admin w kategorii Kuchnia. Możesz śledzić komentarze tego wpisu przy pomocy kanału RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz lub wysłać sygnał trackback ze swojego bloga.